Съветът на икономическите съветници на Германия призова Европейската централна банка да публикува стратегия за нормализиране на свръхекспанзивната си парична политика в светлината на нарастващите инфлационни рискове, съобщава "Блумбърг".

Четиричленната група смята, че инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната е средно 3,1% през 2021 г. и 2,6% през 2022 г. и предупреди, че постоянните затруднения във веригата на доставки и нарастващите цени на горивата могат да превърнат временни фактори в трайно по-високи темпове на инфлация.

"Има рискове за повишаване на прогнозата за инфлацията през следващите години", казаха съветниците в доклад, публикуван в сряда в Берлин.

ЕЦБ "трябва скоро да съобщи стратегия за нормализиране" с количествени показатели за разгръщане на своята изключително разхлабена политика.

Инфлацията в Германия се покачи до 4,5% през октомври

Инфлацията в Германия се покачи до 4,5% през октомври

Цените на стоките скочиха със 7% на годишна база, a цените на енергията с 18,6%

Препоръката идва на фона на сложни коалиционни преговори в Берлин за замяна на напускащия канцлер Ангела Меркел и в момент, когато инфлацията в страната се доближава до 5%.

Популярният таблоид Bild публикува няколко статии, критикуващи изключително разхлабената парична политика на ЕЦБ, а има и свободно място в Бундесбанк - традиционно пазител на германската ценова стабилност - след като Йенс Вайдман обяви, че се оттегля.

Отношенията на Германия с ЕЦБ често са напрегнати. Кристиан Линднер, про-бизнес политик от Свободните демократи, който настоява да стане следващият финансов министър на страната, предупреди миналия месец, че банката трябва да устои на изкушението да помогне на силно задлъжнели страни от еврозоната.

В своя доклад Германският съвет на икономическите експерти предложи ЕЦБ да обмисли публикуването на нещо като графика на Федералния резерв на САЩ, графично представяне на прогнозите на политиците за целевия лихвен процент.

ЕЦБ оставя непроменени стимулите за пандемията въпреки скока на потребителските цени

ЕЦБ оставя непроменени стимулите за пандемията въпреки скока на потребителските цени

Решението засягащо Еврозонат поставя началото на дебат - дали и как да се прекрати програмата от 1,85 трилиона евро

Въпреки че публичните разходи бяха оправдани по време на кризата, икономистите казаха, че мерките за подкрепа на пандемията в крайна сметка трябва да бъдат премахнати и съотношението дълг/производство да бъде намалено.

Членовете на Съвета Моника Шницер и Ахим Тругер казаха, че е оправдан внимателен подход към фискалната консолидация, за да не се подкопава инерцията на растежа. Настоящият набор от фискални правила на Европейския съюз може да бъде твърде ограничителен за някои страни след кризата, добавиха те.

Групата очаква германската икономика да достигне нивото си на производство отпреди кризата през първото тримесечие на следващата година, а растежът да се ускори до 4,6% през 2022 г. след 2,7% през 2021 г.

"Увеличаването на инфлационните рискове и нарастващата зависимост на публичните финанси от ниските лихвени проценти в някои държави-членки могат да се превърнат в дилема за паричната политика", казаха те.

"Историческият опит показва колко опасна може да бъде за икономиката една реакция на паричната политика, която е твърде късна" или половинчата.

Инфлацията в еврозоната достига 13-годишен връх на фона на постоянния енергиен срив

Инфлацията в еврозоната достига 13-годишен връх на фона на постоянния енергиен срив

Нещата стават скъпи, наистина скъпи, покачването на цените е най-голямо в Литва - с 8,2%