Близък съюзник на президента на Русия Владимир Путин се закани да направи "хубаво и сочно месо" от опозиционния лидер Алексей Навални в странна заплаха, качена на YouTube канала на Националната гвардия на руската държава, пише "Гардиън".

Виктор Золотов, бивш телохранител на Путин, който в момента води Росгвардия, призова Навални на дуел по време на 6-минутна словесна атака, с която отрича отправените от опозиционера обвинения в корупция.

"Никой не ви е хвърлял такъв бой, който заслужавате, толкова голям, че да го усетите в черния дроб", заяви Золотов на видеото. Той подчерта, че Навални е отправил клевети към него.

"Просто ви предизвиквам на дуел. На ринг, на татами, където ви е удобно. Обещавам ви за няколко минути да направя от вас хубаво, сочно месо", закани се той.

Видеото бележи необичайна публична поява на Золотов, който никога не е бил активен в политиката. Той е в руските служби от 70-те г. на XX век. Золотов познава Путин от 90-те г. на миналия век в Санкт Петербург. След заповед на Путин той поема Националната гвардия през 2016 г.

Кремъл се дистанцира от коментара на Золотов, но не разглежда изказването му като физическа заплаха.

Руски вестници спекулират за личното богатство на Золотов. През миналия месец Навални публикува разследване във връзка с надуване на цените на поръчки, направени от гвардията.