Американският министър на финансите Стивън Мнучин в четвъртък осъди насилието в Капитолия като "напълно неприемливо" и заяви, че очаква с нетърпение да продължи работата по прехода към администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън, съобщава "Ройтерс". 

Мнучин говори по време на посещение в Израел, където неговият домакин, премиерът Бенямин Нетаняху, също осъди щурмуването на конгреса на САЩ в сряда от поддръжници на излизащия републикански президент Доналд Тръмп.

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Байдън получи 306 гласа срещу 232

"Насилието, което се случи снощи в Капитолия във Вашингтон, беше напълно неприемливо. Тези действия са неприемливи и трябва да спрат", каза Мнучин по време на съвместни реплики с Нетаняху, които бяха излъчени по телевизията.

"Нашата демокрация ще надделее и нашите институции ще останат силни. Сега е моментът нашата нация да се събере като едно цяло и да уважи демократичния процес в Съединените щати. Очаквам с нетърпение да се върна във Вашингтон за нашата продължаваща работа по прехода."

Нетаняху, който е бил близък съюзник на Тръмп, определи насилието в Капитолия е "позорно действие, което трябва да бъде осъдено".

Израелският лидер заяви, че "не се съмнявам, че американската демокрация ще надделее", добавяйки: "Винаги е успявала".

Тръмп обеща да не прави спънки при предаването на властта на Байдън

Тръмп обеща да не прави спънки при предаването на властта на Байдън

Въпреки че бил напълно несъгласен с резултата от изборите