Съюзниците на президента на Филипините Родриго Дутерте са на път да спечелят места в Сената след проведените вчера избори, пише "Гардиън".

Архитектът на бруталната кампания на държавния глава срещу разпространението на наркотици в държавата почти със сигурност печели място в горната камара на частичните избори.

Филипинците гласуват, президентът Дутерте се надява да поеме контрол над Сената

Филипинците гласуват, президентът Дутерте се надява да поеме контрол над Сената

Изборите се очаква да засилят властта на Дутерте

Бившият полицейски шеф Роналд "Бато" Дела Роса е сред съюзниците на Дутерте, които се очаква да вземат 9 от 12-те места в горната камара при 95% от преброените бюлетини. Преди Сенатът беше закрилник срещу някои от най-спорните политики и предложения на Дутерте.

Повече от 18 000 позиции бяха заложени на карта на изборите, предимно местни постове, но също и половината сенатски места и близо 300 в долната камара.

До момента няма кандидат от опозицията, който да е спечелил едно от 12-те места в Сената. Редица кандидати признаха поражението си.

Исторически 24-те сенатори, които служат 6-годишен мандат, имат репутацията на по-независими законодатели от депутатите в долната камара.

Като част от кампанията срещу разпространението на наркотици са убити повече от 5000 души. Дутерте обеща да върне смъртното наказание и да намали възрастовата граница за поемане на наказателна отговорност от 15 на 12 г.