Филипинците гласуват на частични избори, които се разглеждат като важен референдум за бруталните мерки на президента Родриго Дутерте срещу разпространението на наркотици, нетрадиционния му стил на управление и отношенията с Китай, пише "Гардиън".

Изборите се очаква да засилят властта на Дутерте и да му позволят да изпълни обещания - възстановяване на смъртното наказание и промяна на конституцията.

Хлебарка „либерал” се качи на рамото на Дутерте по време на реч

Хлебарка „либерал” се качи на рамото на Дутерте по време на реч

74-годишният Дутерте подкрепи кандидат за сенатор на събитие

Повече от 18 000 места, включително половината в Сената, са поставени на карта. 61 милиона филипинци започнаха да гласуват от 06,00 часа сутринта.

За Дутерте ключът е да поеме контрол над независимия Сенат, докато в същото време запази Камарата на представителите в ръцете на съюзниците си. Всички погледи са насочени към 12-те места в Сената (24-местната горна камара), където критици на правителството се опасяват, че подбраните от Дутерте кандидати могат да поемат контрол. Филипинците гласуват и за всички места в Камарата на представителите (в момента 297 места).

Дутерте иска да преименува Филипините на Махарлика

Дутерте иска да преименува Филипините на Махарлика

Дутерте възражда идея, повдигната от Фердинанд Маркос

Според експерти изборите могат да дадат възможност на Дутерте да наложи смъртно наказание, да отстрани от власт и да осъди вицепрезидента Лени Робредо.

Най-големият критик на Дутерте в горната камара, сенатор Антонио Триланес IV, се оттегля след края на мандата си през юни 2019 г.

Филипинският президент иска да върне смъртното наказание за наркопрестъпления, отменено през 1987 г., върнато шест години по-късно и отменено отново през 2006 г. Платформата му също включва да се намали възрастта за поемане на наказателна отговорност от 15 на 12 г. - ключ към президентската му победа през 2016 г.

Исторически 24-те сенатори, които служат 6-годишен мандат, имат репутацията на по-независими законодатели от депутатите в долната камара.

Ако спечели мнозинство в Сената, Дутерте ще може да прокара плановете си за промяна на конституцията.

Дутерте: Само аз мога да кажа, че епископите са кучи синове

Дутерте: Само аз мога да кажа, че епископите са кучи синове

Дутерте коментира, че е бил сексуално малтретиран от свещеник като дете

Резултатите от местния вот (кмет, съвет и община) се очакват в рамките на няколко часа след затварянето на изборните секции в 18,00 часа. Победителите на вота за местата в Сената и долната камара ще бъдат обявени в петък.