Президентът на Филипините Родриго Дутерте предложи името на страната да бъде преименувано на Махарлика, за да се уважи предколониалното минало, съобщават медии.

Дутерте възражда идея, повдигната от Фердинанд Маркос, бивш президент на Филипините и диктатор, който въведе военно положение, за да се задържи на власт в продължение на две десетилетия. По време на режима си Маркос популяризира думата и я използва, за да преименува държавната медия, магистрала и президентска зала.

"Някой ден нека го променим. Маркос беше прав. Той искаше да бъде сменено с Махарлика, защото това е малайска дума", обяви Дутерте.

Според Маркос думата е означавала благородство, но историци твърдят, че Махарлика е класа войни, която е служила на управляващите местни кланове преди да се превърне в испанска колония. Но според историка Роландо Боринага думата "махарлика" означава свободен човек, но погрешно се превежда като членове на аристокрацията. Експертът поясни, че членовете на тази група от свободни хора не са участвали в политиката.

Азиатската държава получава настоящето си име от испанския крал Филип II през XVI век, когато страната все още е испанска колония. Испанският изследовател Руй Лопес де Вилалобос нарекъл архипелага Las Islas Filipinas.