В последната си атака срещу католическите епископи, филипинският президент Родриго Дутерте се нахвърли с думи и конкретно призове духовниците хомосексуалисти да се покажат, съобщава "Спутник".

"Само аз мога да кажа, че епископите са кучи синове, по дяволите. Това е вярно, повечето от тях са хомосексуални", обяви той в реч на церемония по откриването на училище в близост до столицата Манила. 

Дутерте коментира, че е бил сексуално малтретиран от свещеник като дете.

Коментарът последва изказване на Дутерте в президентския дворец през декември, когато той призова за убийството на католическите епископи в страната, които според него са не повече от "безполезни глупаци".

Освен това той нарече католическата църква "най-лицемерната институция", като твърди, че неговият Бог е различен от този, в който вярват католиците.

Дутерте е кръстен и е католик, но нееднократно използва остри думи срещу епископите, които от своя страна често критикуват политиката му на репресии срещу наркотиците.

През ноември 2018 г. Дутерте нападна епископ Пабло Вирджилио Давид от Калукан с думите, "подозирам, че си на незаконни наркотици".

По-рано, филипинският президент нарече Бог "глупав" и "кучи син", като предложи, ако има "един единствен свидетел", който може да докаже Божието съществуване, а ако му покаже и селфи с него, той веднага ще се оттегли от длъжност.

Президентът на Филипините нарече Бог "глупав" и "кучи син"

Президентът на Филипините нарече Бог "глупав" и "кучи син"

"Този кучи син (Бог) е глупав"