Президентът на Иран Хасан Рохани и съюзниците му печелят 15 от 16 места в Съвета на мъдреците (експертите) в техеранския избирателен район, сочат окончателните резултати след вота, съобщава държавната медия IRNA, цитирана от Ройтерс.

Така те успяват да изхвърлят от органа двама известни хардлайнери, включително председателя на религиозния орган. Съветът е отговорен за избора на върховния лидер на страната.

Резултатите показват, че консерваторите могат да изгубят доминацията си в 88-членния съвет.

Проведените в петък парламентарни избори и избори за Съвет на мъдреците са първите, откакто Рохани подписа през юли 2015 година ядреното споразумение със световните сили за ограничаване на ядрения потенциал на страната в замяна облекчаване на санкциите.

Анализатори разглеждат изборите като потенциален обрат за Иран и доверие към правителството на Рохани и неговата политика на разведряване със Запада.

Реформаторите и умерените кандидати водят на изборите в Иран

Реформаторите и умерените кандидати водят на изборите в Иран

Това показват първите, неофициални резултати

Съюзниците на Рохани също са на път да вземат всички 30 парламентарни места в техеранския избирателен район, сочат предварителните резултати. Но те имат ограничен успех извън столицата, тъй като консерваторите държат много места в двата органа.