Италия ще работи с ЮНЕСКО за опазване на древни предмети на изкуството, паметници, археологически обекти и артефакти в конфликтни зони от екстремисти, съобщава „Гардиън”.

Италианският външен министър Паоло Джентилони и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подписаха споразумение в Рим за създаване на италиански „сини каски на културата” и откриване на център в Торино за обучаване на специалисти за опазване на културните паметници.

Официални представители заявиха, че все още не е избрана страна за първата мисия.

Гръбнакът на силите със специално предназначение ще бъде от италиански карабинери – паравоенна структура с богат опит в борбата срещу трафика на похитени артефакти и предмети на изкуството.

Джентилони подчерта, че екстремисти като ДАЕШ („Ислямска държава”) разграбват артефакти и предмети на изкуството, за да финансират тероризъм и да унищожават древни паметници, свързано с „културно прочистване”.

Стратегията за защита на културата „в бъдеще може да бъде важен компонент от борбата срещу тероризма”, добави той.

"Ние сме свидетели на трагедия, свързана с унищожаването на безценно наследство, на систематични и умишлени атаки срещу културата", каза Ирина Бокова по време на церемонията по подписване на споразумението, която се състоя в прочутите Бани на Диоклециан в италианската столица, построени преди около 1700 години.