До сблъсъци между полиция и демонстранти се е стигнало на поредни протести срещу недостига на вода за питейни и селскостопански нужди в иранската провинция Хузестан, в югозападната част на страната, предаде France24. Органите на реда са използвали сълзотворен газ и изстрели, за да разпръснат събралите се.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват протестиращи, които скандират: "Жадни сме!" и "Искаме режимът да падне!".

Припомняме, че демонстрациите продължават от 16 юли, като най-малко двама души вече са загинали. Смъртта им се разследва. Все още не е известен броят на хората, които са ранени или арестувани при демонстрациите. 

Загинал на протест срещу недостиг на вода в Иран

Загинал на протест срещу недостиг на вода в Иран

От седмици продължават проблемите в страната

Делегация от столицата на страната Техеран беше изпратена в Хузестан в петък, за да разследва ситуацията. Има опасения, че протестите могат да се разпространят и в други провинции.

Членът на парламента на Хузестан Абдола Изадпанах обвини недостига на вода за "грешки и необосновани решения" като прехвърлянето на вода от реките на Хузестан в други провинции. Той направи тези коментари в петък, докато разглеждаше жалбите на демонстрантите.

Според ирански експерти по водите, този недостиг вероятно ще се засили през следващите години.