Мъж загина, след като беше прострелян по време на протест в Иран, предаде "Дойче веле". Подобни демонстрации се проведоха в няколко града на страната заради продължаващия недостиг на вода и проблеми с електрозахранването. Иранските власти обвиниха за смъртта му размириците в страната.

Иранската полиция разследва смъртта на 30-годишния мъж, който загина, след като беше случайно ударен от изстрели във въздуха в провинция Хузестан. Говорител на губернаторския кабинет в събота заяви, че изстрелът е произведен от "размирниците", а не от полицията.

Действащият управител на Иран Омид Сабрипур заяви, че виновните за смъртта на мъжа са идентифицирани, а някои арестувани в петък вечерта. Oстаналите се издирват.

В момента Иран преживява поредната силна суша, която доведе до напрежение от края на март. През седмица в страната се съобщава за недостиг на вода и прекъсване на тока. Това въздействие е особено силно в провинция Хузестан, тъй като температурите достигат 50 градуса по Целзий. Протестиращите също така обвиняват правителството за това, че не е обновило остарялата инфраструктура.

Делегация от столицата на страната Техеран беше изпратена в Хузестан в петък, за да разследва ситуацията. Има опасения, че протестите могат да се разпространят и в други провинции.

Членът на парламента на Хузестан Абдола Изадпанах обвини недостига на вода за "грешки и необосновани решения" като прехвърлянето на вода от реките на Хузестан в други провинции.

Той направи тези коментари в петък, докато разглеждаше жалбите на демонстрантите.