Сблъсъци между израелски войници и палестински демонстранти при протести по случай Деня на катастрофата, съобщават "Таймс ъв Израел" и "Аарец".

Според разпространяваната информация от здравното министерство в Ивицата Газа към момента най-малко 60 палестинци са ранени при израелски огън.

Армията на еврейската държава обяви, че 10 000 протестиращи са се събрали в Ивицата Газа, докато други участват в демонстрации на Западния бряг, за да отбележат годишнина от Деня на катастрофата.

Над 10 000 палестинци са се събрали до границата с Газа. Очакваше се броят им да нарасне, но от израелската армия заявиха, че палестинците са започнали да напускат района на границата.

Недоволните палестинци хвърлят камъни и се опитват да разрушат оградата, също така палят гуми, за да намалят видимостта. Армията отговори със сълзотворен газ и гумени патрони. В някои случаи и с бойни патрони. Използването на сълзотворен газ от страна на армията като цяло не е ефективно заради вятър.

Всяка година на 15 май палестинците отбелязват Деня Накба, или "катастрофата", както палестинците наричат създаването на Държавата Израел. Тази година се навършват 71 г. Денят също е свързан с изгнанието и бягството на около 700 000 арабски бежанци.