В Киркук са избухнали сблъсъци между кюрди и туркменци, заради референдума за кюрдска независимост следващата седмица, съобщи местен туркменски официален представител, цитиран от АП.

Иракските кюрди възнамеряват да проведат референдума на 25 септември включително и в богатата на петрол провинция Киркук.

Багдад, Турция, Иран и международната общност отхвърлиха гласуването и помолиха кюрдите да го отменят, за да избегнат по-нататъшно дестабилизиране на региона.

Турция дрънка оръжие на границата с Ирак

Турция дрънка оръжие на границата с Ирак

Седмица преди референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Вечерта вечерта, нападатели на мотоциклети са открили огън в един от офисите на "Иракски туркменски фронт", съобщава Мохамед Самаан Канаан, който отговаря за офисите на Фронта. Охраната е отвърнала на огъня, убивайки един и ранявайки двама от нападателите, добавя Канаан.

Часове по-късно полицейският патрул, включващ брат на убития нападател, атакува друг офис, предизвиквайки сблъсъци, коментира Канаан. Няма жертви при вторият сблъсък.

В Киркук живетя араби, кюрди, туркмени и християни. Кюрдските сили поеха контрола над провинцията и други оспорвани райони през лятото на 2014 г., когато ИДИЛ мина през Северен и Централен Ирак.

В понеделник върховният съд на Ирак временно прекрати референдума за независимост на северния кюрдски регион, заявявайки, че "е издал национална заповед за спиране на процедурите за референдум ... до разрешаването на делата относно конституционността на това решение".

Върховният съд на Ирак отмени референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Върховният съд на Ирак отмени референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

За да проучи дали подобно допитване щяло да е конституционно

На 12 септември парламентът на Ирак гласува за отхвърляне на референдума и на 14 септември депутатите гласуваха за освобождаване на кюрдския губернатор на етнически смесената провинция Киркук, който подкрепя референдума.

Въпреки силната опозиция от Багдад, регионалните лидери продължават да обещават, че гласуването ще се проведе.