Диспечерите от контролния център към Европейската космическа агенция заявиха, че се сбогуват с космическия апарат Philae ("Филе"), прекъсвайки комуникациите след една година на мълчание от страна на апарата, който е на повърхността на комета, съобщава „Франс прес”.

„Днес комуникацията с „Филе” беше спряна”, каза Андреас Шютц от германската космическа агенция DLR в контролния център в Кьолн.

Това е краят...впечатляваща и успешна мисия за обществеността и науката”, добави той.

Решението да се прекъсне връзката е взето с цел да се спести енергия за последните седмици от историческата мисия на основния кораб „Розета”, който се движи около орбитата на кометата 67P (Чурюмов-Герасименко).

Батериите на „Филе” са изчерпани. Последната успешна комуникация на апарата със Земята беше на 9 юли миналата година. Линията беше оставена открита в случай, че се върне към живот.

В социалните мрежи беше създаден хаштагът #GoodbyePhilae. Европейската космическа агенция написа в „Туитър” от името на „Розета”: „Мисля си за чудесните приключения, които имах с @Philae 2014 на кометата #67P@”.

Преди да прекъсне връзката „Филе” „написа” в „Туитър: „Време е да ви кажа сбогом. Утре звеното @ESA_Rosetta за комуникация с мен ще бъде изключено завинаги...”.

С размерите на перална машина сондата е на кометата от 12 ноември 2014 година. Мисията е свързана с опитите на Европейската космическа агенция да намери следи за произхода на живота на Земята.

Основният кораб „Розета” остава в орбитата на кометата, но с отдалечаването й от Слънцето корабът трябва да спестява възможно най-много енергия.

Мисията на „Розета” ще приключи на 30 септември, когато ще се присъедини към „Филе” на повърхността на кометата.

Мисията на космическия апарат „Розета” започна преди повече от 12.  

Апаратът „Розета” беше създаден от Европейската космическа агенция с мисия да изследва процесите на образуване на Слънчевата система.   Апаратът прелетя над 6 милиарда километра преди да достигне кометата. „Розета” изследва Чурюмов-Герасименко повече от две години.

Благодарение на събраните данни, учените установиха, че на космическото тяло има кислород, етанол, прости въглеводороди. Бяха открити и молекули метилизоцианат, ацетон, пропанал и ацетамид.

Но 12 ноември 2014 година, 10 години след изстрелването на „Розета”, дъщерният модул „Филе” се спусна на повърхността на кометата.