Най-малко петима души са убити, а много хора са ранени, след като поредица от до седем смъртоносни торнада удариха Алабама, събориха дървета, разрушиха домове и прекъснаха електрозахранването, съобщава "Гардиън".

Потвърдените смъртни случаи са в окръг Калхун, в източната част на щата, където едно от множеството торнада се появи от "супер клетка" от бури, които по-късно се преместиха към Джорджия, каза Джон Де Блок, метеоролог от Националната метеорологична служба в Бирмингам.

Усилията за търсене и спасяване са усложнени от лошото време, което продължава в региона. Радарите показват торнадо, което се е образувало в югозападна Алабама и е изминало около 161 км и е останало на земята около час и 20 минути, каза Де Блок. Той каза, че разследванията на място ще определят силата, но въз основа на данните, "ние сме доста уверени, че ще открием поне седем торнада", преминали през щата в четвъртък.

В град Пелъм, окръг Шелби, властите съобщават за големи дървета, блокиращи пътища и повредени стълбове, надвиснали заплашително над улици, осеяни с отломки от силно повредени домове. Над 20 000 клиенти са без ток в щата.

"Можем да потвърдим, че местни жилищни структури са напълно унищожени", коментира шерифът на окръг Шелби Джон Саманиего пред "Асошиейтед прес".

Бурята е нанесла големи щети, включително на множество домове и граждански център, съобщи полицията. По няколко магистрали са били съборени и стълбове, допълва полицията, предупреждавайки хората да стоят далеч от тези пътища и далеч от районите, пострадали от торнадо.

Майор Клей Хамак от шерифския отдел на окръг Шелби заяви, че "им е казано да бъдат подготвени за нов кръг от бури". Силен дъжд се очаква в северната част на Алабама, според Националната метеорологична служба в Хънтсвил.

Разрушението е част от поредица лошо време, обхванало дълбокия юг. Синоптици предупредиха за опасни гръмотевични бури, проливни дъждове с наводнения и възможни торнада от източната част на Мисисипи в западна Джорджия и на север в Тенеси и Кентъки. 

Губернаторът на Алабама Кей Айви издаде спешна декларация за 46 окръга с наближаването на лошото време и служители отвориха убежища в и около Бирмингам. Айви коментира, че "опасно време продължава да въздейства върху части от Алабама". "Трагично е, че получаваме съобщения за загуба на живот. За съжаление денят още не е приключил."