Въоръжени мъже са атакували министерството на информацията в центъра на Кабул, прекъсвайки месеците на относително спокойствие в столицата на Афганистан и подчертавайки заплахите за сигурността, които продължават въпреки опитите за започване на мирни преговори с талибаните, съобщава "Ройтерс".

При атаката са загинали четирима цивилни и трима полицаи

Днешното нападение е започнало малко преди обяд тамошно време с експлозия пред входа на многоетажната сграда, в която се помещава ведомството в оживен търговски район на града, последвана от стрелба, която е можело да бъде чута на повече от километър и половина разстояние.

30 загинали при атаки на талибаните в Афганистан

30 загинали при атаки на талибаните в Афганистан

В Афганистан обикновено се регистрира значително увеличение на насилието през пролетта

Районът около сградата е отцепен от полицията, след като най-малко трима нападатели са влезли в битка със силите за сигурност, уточни говорителят на вътрешното министерство Насрат Рахими.

Той каза, че до ранния следобед най-малко двама от нападателите са били ликвидирани, а стрелба вече не се чува. Нападението продължи над шест часа, преди властите да обявят край на инцидента.

Експлозията, за която служители от силите за сигурност заявиха, че е предизвикана от атентатор самоубиец, също така е била в близост до силно укрепения хотел "Серена", един от малкото хотели в Кабул, който все още се използва от чуждестранни посетители.

Талибаните избиха най-малко 23 войници във военен лагер в Афганистан

Талибаните избиха най-малко 23 войници във военен лагер в Афганистан

Няма стабилност за изстрадалата страна

Засега не се съобщава за повече жертви и никой не е поел отговорност за атаката, която отбелязва завръщане към вида сложна градска атака, която беше обичайна в конфликта в Афганистан през последните години.

Стотици хора бяха убити в Кабул при атаки на екстремистки групировки, включително талибаните и ДАЕШ ("Ислямска държава").

Но докато американски официални лица провеждаха серия от срещи с представители на талибаните, Кабул беше относително спокоен. Макар че на територията на цял Афганистан продължават тежките боеве, а талибаните обявиха вече обичайната си пролетна офанзива, изминаха няколко месеца от последната голяма атака срещу цивилни цели в столицата.

Нападението, само няколко дни след като беше отменена планирана среща между представители на талибаните и афганистански политици и представители на гражданското общество в Катар, подчертава спънките пред опитите за постигане на мирно споразумение.

Официални лица заявиха, че се надяват скоро да проведат среща, но дата не е определена.