Протестите срещу вкарването в затвора на испанския рапър Пабло Асел продължиха седма нощ в Барселона, информира ДПА.

Миналата седмица десетки полицаи щурмуваха Университета на Лерида в Североизточна Испания и арестуваха рапъра Пабло Асел, след като се барикадира в университета. Асел, известен с крайнолевите си убеждения, трябваше да се предаде на полицията, за да излежи 9-месечна присъда от 2018 г. Присъдата предизвика дебат в Испания и накара правителството да обяви, че ще направи законите за свободата на словото по-малко ограничаващи.

Протестите в Испания не стихват

Протестите в Испания не стихват

Барселона е центърът на демонстрациите

Според полицията около 700 младежи участваха в демонстрация, водена от сепаратистката организация CDR, която се бори за отцепване на Каталуния от Испания.

Както и предишната вечер, почти нямаше сблъсъци, пишат вестниците La Vanguardia и El Periodico, но видеоклипове показват протестиращи да хвърлят бутилки по полицаите пред полицейски участъци.

За поредна вечер Испания отказа да заспи

За поредна вечер Испания отказа да заспи

Протести в защита на задържан рапър

Демонстрациите не са само за защита свободата на словото, много млади испанци недоволстват от високата безработица и икономическите последици от пандемията.

От началото на протестите 106 души са арестувани в Барселона, включително 32 непълнолетни.

82 полицаи и много протестиращи са ранени, според La Vanguardia. Миналия вторник жена изгуби едното си око, след като бе ударена от изстрелян от полицията гумен патрон.

Асел бе осъден заради песни и съобщения в "Туитър", в които споменава баската сепаратистка паравоенна група ETA, сравнява испански съдии с нацисти и нарича бившия крал Хуан Карлос мафиотски бос.

Поредни сблъсъци в Испания заради ареста на рапъра

Поредни сблъсъци в Испания заради ареста на рапъра

Те носиха лозунги като "Достатъчно цензура!"

След ареста вицепремиерът Кармен Калво заяви пред журналисти, че вкарването на хора в затвора по въпроси за свободата на словото не трябва да се случва в демокрация като Испания.

Стотици културни дейци се подписаха под петиция срещу наложената присъда на Хасел, сред тях е и известният филмов режисьор Педро Алмодовар, актьорът Хавиер Бардем и други.