Семейства от Австралия, Нова Зеландия и Малайзия, чиито роднини са загинали при катастрофата с MH17, подадоха иск в Европейския съд по правата на човека, предадоха информационните агенции.  

Като ответници са посочени Русия и персонално президентът Владимир Путин.

За подаването на иска съобщи адвокатската фирма LHD Lawyers,  съобщи агенция „Ройтерс” с позоваване на австралийски медии.

Искът е внесен в съда на 9 май. Семействата искат от ответниците – руската държава и Владимир Путин, обезщетение от 10 милион долара за всеки от загиналите.    

Съобщава се, че ищците са 33-ма души,  граждани на Австралия, Нова Зеландия и Малайзия.

Припомняме, на 17 юли 2014 година  самолет Boeing 777 на авиокомпанията  Malaysia Airlines, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, беше свален над Източна Украйна.
Всички 298 души на борда загинаха.   

След 15-месечно разследване беше огласен експертен доклад на холандския Съвет по сигурността, в който се посочва, че самолетът е свален със зенитна ракета от руски комплекс „Бук”.   Разследването води до извода, че  ракетата е изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти или от руска територия в близост да украинската граница, съобщи Би Би Си.

Сред пътниците имаше 28 австралийци.