Сенатът на САЩ прокара законопроекта за отбрана, който предвижда 740,5 милиарда долара за приоритетите на Пентагона. Президентът Доналд Тръмп се закани да наложи вето на проектозакона заради положение, което предвижда преименуване на военни бази, които са с имена на исторически личности от Конфедерацията, информира АФП.

Сенатската версия на военния бюджет бе прокарана с 86 срещу 14 гласа, което означава, че ако Тръмп наложи вето, горната камара на САЩ ще го преодолее без проблем. Като цяло републиканците пренебрегнаха призова на държавния глава и подкрепиха мярката за преименуване на военните бази.

Камарата прокара закон за премахване на паметници от Капитолия

Камарата прокара закон за премахване на паметници от Капитолия

Но председателя на Сената вече отхвърли това искане

Камарата на представители на САЩ одобри своя версия на законопроекта, в който също е включено положение за смяна на имената на няколко американски военни бази, които са именувани на генерали от Конфедерацията, воювали на страната на робовладелците по време на Американската гражданска война (1861-1865).

В Камарата на представителите също гласуваха в подкрепа на бюджета повече от 2/3, необходимо за преодоляване на президентско вето.

Сега двете камари ще се опитат да договорят компромисен вариант на законопроекта - процес, който се очаква да отнеме месеци преди проектозаконът да бъде изпратен на бюрото на Тръмп за подпис.

Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджета за отбрана

Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджета за отбрана

Включва санкции срещу руските газопроводи "Северен поток - 2" и "Турски поток".