Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати одобри проектобюджета за отбрана за следващата финансова година, която започва от 1 октомври, предаде ТАСС.

Според записания в него текст вашингтонската администрация трябва да засили санкциите срещу руските газопроводи "Северен поток - 2" и "Турски поток". Припомняме, че през декември 2019 г. американският президент Доналд Тръмп сложи подписа си под военния бюджет за текущата финансова година, който задължи администрацията да налага санкции. Сега рестриктивните мерки трябва да бъдат предприети и спрямо чужденци, съдействащи за изграждането на руските газопроводи "Северен поток - 2" и "Турски поток".

Освен това проектът за бюджет предвижда отделяне на близо $3,8 млрд. по програма "Европейска инициатива на сдържане", която според самите американски власти има за цел "да сдържа Русия". Според записаното в документа през следващата финансова година Украйна може да получи от САЩ "по военна линия" 250 млн. долара. В същото време американските конгресмени изразяват безпокойство във връзка с намерението на администрацията на САЩ да излезе от Договора за установяване на режима "Открито небе" (ДOН).

Проектобюджетът е в размер 740, 5 млрд. долара и бе подкрепен от общо 295 конгресмени. Против се обявиха 125 техни колеги.

Часове преди приемането на проектобюджета от Белия дом предупредиха, че президентът Доналд Тръмп ще му наложи вето заради някои клаузи, като преименуването на военни бази и ограничаване използването на военни средства в Афганистан.

От друга страна законодателите отделиха $3,6 млрд., за да "сдържат Китай в регионите на Индийския и Тихия океан". В проекта е записано, че се въвежда забрана да се използват бюджетни средства за "провеждането на ядрени изпитания и за подготвянето на всякакви подобни тестове. Конгресмените са забранили TikTok в електронните устройства, използвани от държавните органи. Не на последно място законодателят отделя 1 млрд. долара целеви средства за Пентагона - за борба с пандемията.

В законопроекта се предвижда строг контрол по отношение използването на военна сила в Афганистан. По-конкретно се предвижда да бъдат ограничени пълномощията на президента по извеждането на войски от Афганистан, Германия, Република Корея, а също така и от няколко африкански държави.

След изтеглянето си от Афганистан САЩ губят милиарди

След изтеглянето си от Афганистан САЩ губят милиарди

Този извод се съдържа в доклад на главния инспектор

Тази седмица Сенатът на Конгреса ще трябва да одобри своя версия на проектобюджета, след което ще бъде свикана Комисия, която да прецизира подробностите около двата проекта. Целият процес обикновено продължава до есента или началото на зимата.

След това двете камари трябва отново да гласуват документа и да го изпратят за съгласуване на държавния глава, който и ще трябва да го подпише.