Комисията за разузнаване към Сената на САЩ извършва голяма проверка на бившия съветник на Белия дом Стив Банън и действията му по време на президентската кампания през 2016 г.

Информацията съобщиха трима източници пред "Ройтерс".

Комисията се опитва да установи дали Банън знае за контакти между Москва и двама съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп по време на предизборната кампания. Източниците поясниха, че става въпрос за Картър Пейдж и Джордж Пападопулос.

Уилям Бърк, адвокат на Банън, коментира пред осведомителната агенция, че сенатската комисия желае да разпита Банън като свидетел, но комисията никога не е заявявала, че е разследван.

Пападопулос, консултант, който първоначално съветва кандидата за президент Бен Карсън преди да се присъедини към кампанията на Тръмп, е поддържал бизнес контакти с Русия. На 7 септември той беше осъден на 14 дни затвор. Джордж Пападопулос се призна за виновен, че е излъгал агенти на ФБР за контактите си с руснаци, включително и с професор, който му е разкрил, че руснаците имат "мръсотии" за кандидата на демократите за президент Хилари Клинтън.

Срещу Картър Пейдж не са повдигани обвинения.

Сенатската комисия също проверява ролята на Банън в компанията за анализ на данни Cambridge Analytica, която е използвана от кампанията на Тръмп за привличане на избиратели.

Двама източници заявиха, че комисията работи със съветниците на Банън за съгласуване на дата да бъде разпитан в края на ноември.

Наскоро бившият съветник на Тръмп за втори път се срещна с разследващи, които са част от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва руска намеса на изборите.