Бившият съветник на Тръмп, чиито забележки в лондонски пъб предизвикаха американското разследване за евентуално тайно споразумение с Русия, е осъден на 14 дни затвор, съобщава БиБиСи.

31-годишният Джордж Пападопулос заяви пред съда във Вашингтон, че е "патриот американец", който е направил грешка, като е излъгал. Той се призна за виновен миналия октомври и е излъгал ФБР за времето на срещите и предполагаеми контакти с Москва. Той е първият бивш помощник на Тръмп, арестуван в разследването за предполагаем заговор с Кремъл за намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

ФБР започнало да разследва руската намеса на изборите в САЩ след сигнал на австралийски дипломат

ФБР започнало да разследва руската намеса на изборите в САЩ след сигнал на австралийски дипломат

Джордж Пападопулос е заявил пред дипломата Александър Даунър

Американският президент Доналд Тръмп реагира в Туитър, като се шегува с цената на разследването срещу бившия си съветник.

С присъдата Пападопулос получава и 12-месечно надзорно освобождаване, 200 часа обществено полезен труд и глоба от 9 500 долара. Той коментира пред съда, че "целият му живот е обърнат с главата надолу" и се надява "за втори шанс" и "това разследване има глобални последици и истината има значение".

Тръмп си измива ръцете, екссъветникът му бил на ниско ниво и доказан лъжец

Тръмп си измива ръцете, екссъветникът му бил на ниско ниво и доказан лъжец

Самият Тръмп засега излиза "сух" от аферата

Роденият в Чикаго Пападопулус е анализатор на петрол в Лондон, преди да се присъедини към кампанията "Тръмп" през март 2016 г. като доброволен съветник по външната политика. Пападопулос скоро се свърза с мистериозен малтийски професор Джоузеф Мифсъд. Професорът казал на Пападопулос, че руснаците имали "мръсотия" за съперника на Тръмп Хилари Клинтън, под формата на "хиляди имейли".

Младият политически помощник казва на Тръмп, тогава републикански кандидат за президент и на други членове на екипа, че може да организира среща с президента Владимир Путин преди изборите през ноември 2016 г.

Изявление от миналата седмица преди самата присъда гласи: "Докато някои от присъстващите отхвърлиха предложението на Джордж, г-н Тръмп кимна одобрително и отстъпи на г-н Сешънс, който като че ли хареса идеята и заяви, че кампанията трябва да разгледа този въпрос".

Мълър поиска 6 месеца затвор за екссъветник на Тръмп

Мълър поиска 6 месеца затвор за екссъветник на Тръмп

Джордж Пападопулос се призна за виновен

Пападопулос коментира в интервю пред СиЕнЕн, че Тръмп "ми кимна по някакъв начин" и "нe отчете особено" идеята за среща с руския лидер, но допълва, че тогавашния сенатор и сега-генерален прокурор Джеф Сешънс "е всъщност ентусиазиран". Миналият ноември Сешънс свидетелства на Конгреса, че е "отхвърлил" предложението на Пападопулос.

Извън съда, адвокатът на Пападопулос Томас Брийн коментира, че клиентът му е "глупак" и е действал "глупаво", лъжейки ФБР.

Но адвокатът заяви, че "президентът на Съединените щати възпрепятства това разследване повече, отколкото Пападопулос някога би могъл". Тръмп е възпрепятствал разследването, като го е нарекъл "лов на вещици" и "фалшиви новини".

Джулиани: Тръмп няма да отговаря на въпросите на Мълър

Джулиани: Тръмп няма да отговаря на въпросите на Мълър

Без значение дали в писмен вид, или в среща