Най-малко 100 души са застреляни, а около 300 са ранени след като в индийската финансова столица Мумбай избухнаха престрелки, предаде АФП.

От друга страна пък индийските болници съобщават, че са приели най-малко 900 души, ранени при стрелбите.

Планиране и много пари седят зад терористичните атаки, коментира Си Ен Ен. По предварителни данни терористите са били 50-тина души. Те едновременно са нападнали и открили огън по една от най-луксозните търговски улици в града.

Въоръжените мъже са атакували и два луксозни хотела, кафене и жп. гара и ресторанти.  Две от атаките са били срещу луксозния хотел "Тадж Махал" и "Оберой", където според непотвърдени данни най-малко 15 души са отвлечени сред тях има и ранени.

Силите на реда продължават опитите да освободят заложниците и хотелите. Си Ен Ен съобщи, че са чути най-малко 6 експлозии в "Тадж Махал" и една в "Оберой". Извършени са нападения срещу полицейския участък. Съобщава се и за стрелба срещу болница и за взривено такси, в което са загинали 5 души.

По информация на полицията става дума терористични атаки.

Според Си Ен Ен сред пострадалите има много чужденци - граждани на европейски страни, японци и австралийци. Сред ранените има служител на Европейския парламент- унгарски гражданин. Той е бил част от делегация на европарламента на посещение. По последни даннина полицията в Мумбай, загиналите чужденци са 6.

"Терористите са използвали автоматични оръжия и гранати", съобщават от полицията.

Според информация на индийските медии в петзвездния хотел " Оберой" британски евродепутат е бил сред гостите, а шефът на силите за борба с тероризма в Мумбай е убит в днешните атаки.

Според очевидци терористите са търсели да открият британски и американски граждани. Държавният департамент на САЩ и Форин офис осъдиха нападенията.

В ресторанта "Леополд" е бил ранен кореспондентът на Ройтерс Сурав Миша. Той бил в заведението с приятели, когато въоръжени мъже нахлули и открили огън. Кореспондентът е настанен в болница без опасност за живота, посочва Ройтерс.  

Армията на Индия е вдигната на крак. Индийските власти признаха, че ситуацията в Мумбай все още не е под контрол. В цяла Индия е обявена висока степен на тревога.

Най-малко 4 терористи бяха убити, а седмина задържани при намесата на силите на реда.

Неизвестна групировка, представила се с името "Муджахидини на Декан", пое отговорността за въоръжените нападения и експлозиите в Мумбай.

Представител на терористичната групировка е заявил в интервю за индийска телевизия, че заложниците ще бъдат освободени, ако властите пуснат от затворите бойците-муджахидини и спрат да създават проблеми на мюсюлманите.

Общия брой на атакуваните места в града според местните власти е шестнайсет.

В Лондон британското външно министерство отправи призив към британските граждани в Мумбай да не излизат от домовете си и предупреди, че из цяла Индия има силна заплаха от тероризъм.
Говорител на Форин офис съобщи за експлозия близо до летището в Мумбай, както и за престрелки на различни места в града.

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама осъди нападенията в Мумбай и призова за засилено сътрудничество в борбата с тероризма.

Руският президент Дмитрий Медведев също изрази съболезнования на премиера на Индия Манмохан Сингх.  

Железниците в Мубай бяха мишена на няколко терористични бомбени нападения през юли 2006 г., когато загинаха 200 души и над 700 бяха ранени, припомня ДПА.