Саудитска принцеса получи 10 месеца условна присъда за съучастие в насилие и отвличане на водопроводчик, информират АФП и "Ройтерс".

Прокуратурата обвини Хаса бинт Салман, че е наредила на телохранител да пребие майстора в апартамента й в Париж.

Според обвиненията жертвата Ашраф Ейд е споделил пред полицията, че телохранителят завързал ръцете му, удрял го, ритал го и го принудил да целуни краката на принцесата. Сестрата на престолонаследника на Саудитска Арабия твърди, че водопроводчикът е използвал мобилния си телефон, за да направи снимки в дома й през септември 2016 г. Побоят е нанесен в луксозна резиденция в Париж.

Хаса бинт Салман е дъщеря на крал Салман и сестра на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Тя е съдена задочно. От декември 2017 г. е издадена заповед за задържането й. Съдът в Париж също й наложи глоба от 10 000 евро.

42-годишната не се яви на процеса, който започна през юли. Наказанието е по-тежко от поисканото от прокуратурата, която настоя за шестмесечна условна присъда и глоба от 5 000 евро.

Бодигардът, присъствал на процеса, получи 8 месеца условна присъда и 5000 евро глоба.

Ашраф Ейд е работил на седмия етаж на блок с луксозни апартаменти, който е собственост на саудитската кралска фамилия. Тогава е бил извикан на петия етаж да поправи умивалник. Ейд споделил пред разследващите, че е направил снимки заради работата си. Работникът бил освободен няколко часа след задържането му от принцесата и бодигарда й. Телефонът му бил унищожен, а в един момент принцесата крещяла: "Убий го, кучето, не заслужава да живее".