Газопроводът "Северен поток 2" едва ли ще започне да функционира през следващите няколко месеца. Това стана ясно от думи на ръководителят на германската Федерална агенция по мрежите.

Йохен Хоман заяви пред ежедневника Frankfurter Allgemeine Zeitung, че "липсват допълнителни стъпки", за да може базираното в Германия дъщерно дружество, създадено от руския собственик "Газпром", да бъде вписано в търговския регистър.

"Заключението едва ли ще бъде възможно през първата половина на годината", каза Хоман.

Мащабният проект беше завършен през септември миналата година, но газ не тече. Поради ескалацията на напрежението в Украйна Берлин и Вашингтон предупредиха, че той може да бъде санкциониран, ако Русия атакува съседката си.

"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

Гласове в подкрепа на твърдението се чуват и от Германия

Директивата на ЕС за природния газ изисква експлоатацията на газопровода и разпределението на газ да се управляват отделно.

Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария, подаде миналата година заявление до Федералната агенция за мрежите за сертифициране като независим оператор. Но това заявление не беше прието, тъй като правилата изискват мрежовият оператор да бъде регистриран в Германия.

Новото дъщерно дружество на "Газпром" в Германия - Gas for Europe GmbH, вече трябва да представи необходимите документи за сертифициране. Говорител на Gas for Europe заяви в сряда, че това ще стане "възможно най-скоро".

"Северен поток 2" има за цел да доставя руски газ до Германия по тръбопровод в Балтийско море. Той на практика ще удвои вноса на газ от Русия в Германия.

Москва обеща да спазва нормите при сертифициране на "Северен поток 2"

Москва обеща да спазва нормите при сертифициране на "Северен поток 2"

ЕС да не удължава процедурата изкуствено, настоява Русия