Гражданин на Северна Корея е бил публично екзекутиран през ноември от властите за нарушаване на наложената му карантина, според Радио "Свободна Азия".

 "До публичната екзекуция се стигна, след като жертвата е била обвинена в нарушаване на карантината точно преди извънредните мерки да влязат в сила около 20 ноември. Човек на около 50 години, който се опита да извърши контрабанда с китайски бизнес партньори, беше застрелян за назидание на останалите на 28 ноември ", каза източникът.

Източникът, цитиран в статията, не е присъствал на публичната екзекуция, но я обсъдил със свидетел.

Според това лице стрелбата е била преместена от границата в родния окръг на жертвата, опитвайки се да предотврати разпространяване новини за екзекуцията в Китай.

Ким Чен-ун убеждава: Нито един човек в Северна Корея не е заразен с коронавируса

Ким Чен-ун убеждава: Нито един човек в Северна Корея не е заразен с коронавируса

Пожела добро здраве на всички хора по света

Служител от Северен Пхенган заяви пред RFA в сряда, че гражданите все повече се страхуват от усилените мерки за контрол на движението им.

"Властите заповядваха на войниците да застрелят всеки, който се приближава до границата, независимо кой е човекът или причината да е в района. Това е абсолютна заплаха за жителите на граничната зона ", каза вторият източник. "

Припомняме, че през октомври, севернокорейският водач Ким Чен-ун каза на публиката по време на военния парад в Пхенян днес, че е благодарен, че "нито един човек" в Северна Корея не се е заразил с новия коронавирус (COVID-19), който се разпространи в целия свят след появата му в съседен Китай.

През януари Пхенян затвори границите си, за да се опита да се предпази от болестта, и редовно заявяваше, че няма заразени, но държавните медии избягваха подобни категорични изявления през последните месеци, като вместо това подчертават важността на усилията за превенция.

Северна Корея има разклатена здравна система, която би изпитала затруднения да се справи с голяма епидемия.