Северна Корея в понеделник предупреди, че може да прекрати диалога със Съединените щати, но върховният дипломат на Вашингтон заяви, че САЩ все още очакват разговорите, дори след като Северът нарече настояването му за санкции "нелепо".

Северна Корея вероятно няма да приеме помощта на САЩ за COVID-19

Северна Корея вероятно няма да приеме помощта на САЩ за COVID-19

Пхенян твърди, че няма случаи на коронавирус в страната

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео миналата седмица призова нациите да останат ангажирани с прилагането на дипломатически и икономически натиск върху ядрените и балистични ракетни програми на Севера, като същевременно го призоваха да се върне към преговорите.

Поредицата от изпитания от Пхенян дойдоха по време на продължително прекъсване в преговорите за разоръжаване със САЩ и въпреки уверения от Вашингтон, предлагащи помощ срещу пандемията на коронавирус.

"Слушането на смешния език на Помпео ни накара да се откажем от всякакви надежди за диалог", заяви неназован служител, отговарящ за преговорите със САЩ, в изявление, публикувано от официалната централна корейска агенция. Ще вървим по пътя си", заяви чиновникът.

Според анализаторите Северът продължава да усъвършенства своите оръжейни способности повече от година след срещата на върха между лидера на Севера Ким Чен Ун и президента Доналд Тръмп във Виетнам.

Оттогава преговорите затънаха заради облекчаване на санкциите и това, което Северът би желал да се откаже в замяна.

Северна Корея изстреля неидентифициран снаряд

Северна Корея изстреля неидентифициран снаряд

Преди това Пхенян изстреля две балистични ракети с малък обсег

Северна Корея е под множество санкции от страна на ООН, САЩ и други заради забранените си оръжейни програми.

Помпео си е позволил обида към страна, с която президентът му е готов да изгради добри отношения, продължава служителят, като се позовава на писмото на Тръмп, изпратено до Ким, в което се изразява намерение да съдейства в антиепидемичните усилия.

"Озадачаващо е кой е истинският главнокомандващ в САЩ", заяви чиновникът.