Северна Корея предупреди гражданите си да стоят на закрито с твърдението, че сезонният жълт прах, идващ от Китай, може да внесе коронавируса в страната, съобщава "Ройтерс".

"Тъй като коронавирусните инфекции продължават да се разпространяват по света, необходимостта да се справим с жълтия прах и да се вземат задълбочени мерки стана по-наложителна", посочва се в официалния партиен вестник на Северна Корея.

От своя страна държавната телевизия KRT предупреди, че жълтият прах може да съдържа вредни вещества, като тежки метали, както и патогенни микроорганизми, включително вируси.

Ким Чен-ун убеждава: Нито един човек в Северна Корея не е заразен с коронавируса

Ким Чен-ун убеждава: Нито един човек в Северна Корея не е заразен с коронавируса

Пожела добро здраве на всички хора по света

Твърдението, че COVID-19 може да се разпространи в Северна Корея от пустинята Гоби, отдалечена на 1900 км не изглежда научно издържано, посочва "Ройтерс".

КНДР разпорежда гражданите да се въздържат от дейности на открито, а когато излизат навън, да спазват мерките за превенция, като носенето на маски.

В четвъртък руското посолство в Северна Корея написа съобщи във Фейсбук, че външното министерство на Северна Корея е наредило на всички посетители на страната да не напускат КНДР преди отминаването на праховата буря.

До момента Северна Корея не съобщава за потвърдени случаи на коронавирус - твърдение, което здравните експерти поставят под въпрос. Пхенян наложи строг граничен контрол и карантинни мерки, за да предотврати внасянето на заразата в страната.