Северна Корея провежда учения с евакуация и затъмнение (при въздушна отбрана) на фона на заплаха от ядрена война и растящото напрежение със САЩ, съобщава сайтът NK News.

Американският сайт за севернокорейски новини допълва, че ученията не се провеждат в столицата Пхенян. Сайтът пояснява, че изключително рядко се организират подобни учения.

НАТО: Северна Корея е глобална заплаха

НАТО: Северна Корея е глобална заплаха

Северна Корея представлява директна заплаха за страните

Ученията се провеждат на фона на коментарите на военния министър на САЩ Джим Матис, който предупреди, че Пхенян увеличава заплахата от ядрена атака.

Не искаме война, обяви шефът на Пентагона до границата с КНДР

Не искаме война, обяви шефът на Пентагона до границата с КНДР

Матис посети демилитаризираната зона

В същото време САЩ, Южна Корея и Япония призоваха КНДР да изостави развитието на ядрени оръжия. Високопоставени военни представители на трите държави се срещнаха на Хавайските острови, за да обсъдят ядрените изпитания на Северна Корея. Те призоваха Пхенян да спре с провокациите и да се откаже от ядрените оръжия.

Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен-ун направи рядко посещение със съпругата си във фабрика за козметика в Пхенян, информира държавната Корейската централна новинарска агенция, цитирана от ДПА.

След инспекцията, според агенцията, Ким Чен-ун е "много доволен" от работата на фабриката. Той харесал не само продуктите, но и опаковката им.

Ким и съпругата му имат три деца. Смята се, че те са родени през 2010, 2013 г. и февруари 2017 г.