Северна Корея строи нов тунел в района на провеждане на ядрени изпитания.

Информацията разпространяват експерти от американо-корейския център към университета „Джонс Хопикнс”, които са засекли строителството на тунера от спътникови снимки. Те са публикуване на сайта на центъра.

Новият тунел де намира в близост до три други тунела, които севернокорейските власти по-рано използваха за провеждане на ядрени изпитания в специализираната за това зона в североизточната част на страната.

Както се отбелязва в съобщението, центърът все още не разполага с по-конкретна информация за това дали Северна корея се готви да нови изпитания, но вероятността за това е висока.

КНДР проведе ядрени опити през 2006, 2009 и 2013 година. Всяко едно от тях предизвика сериозното безпокойство на международната общност.

Строителството на новия тунел за ядрени опити бе съобщено още през октомври в южнокорейската преса. Потвърждение за твърденията обаче не бе открито.

През септември властите в Северна Корея заявиха, че основният ядрен реактор в страната – ядрения комплекс в Йонбьон – отново е заработил на пълна мощност.