Матео Сaлвинi, лидер на "Северната лига", обяви, че е готов да управлява Италия след проведените вчера парламентарни избори, предадоха световните информационни агенции. По думите му, резултатите на партията му и на коалицията, в която тя участва, са такива, че й дават възможност да управлява. "Нашият екип е готов", заяви той и даде да се разбере, че "Северна лига" ще ръководи коалицията, тъй като има най-голям резултат от трите партии. 

Той обяви също така, че няма намерение да се коалира с евроскептично движение "Пет звезди", основано от комика Бепе Грило, защото твърде често е променяло позицията си по важни въпроси. Припомняме, че при все още неокончателни резултати, именно то води. Лидерът на партията Луджи ди Майо вече оглавява първа самостоятелна политическа сила, след като партията получава между 30.5% - 32%

Популистите завзеха Италия
Обновена

Популистите завзеха Италия

Демократическата партия на Матео Ренци загуби над 20% от гласоподавателите си

Десноцентристката коалиция, съставена от "Форца, Италия" на 81-годишния бивш премиер на страната Силвио Берлускони, "Северната лига" на Матео Салвини и "Италиански братя" на Джорджа Мелони, най-вероятно ще събере най-голям резултат и най-много места в долната камара - около 36 - 37 процента.

Популистките партии в Италия са безспорните победители след националните избори в страната от вчера, пишат международните агенции.

Най-голяма е загубата за левицата - от 40% подкрепа на изборите през 2014 година, вчера Демократическата партия на бившия премиер Матео Ренци записа едва 19%. Ренци вече обяви, че подава оставка.