Популистките партии в Италия са безспорните победители след националните избори в страната от вчера, пишат международните агенции. В същото време левицата на Матео Ренци отбеляза рязък и рекорден спад.

При избирателна активност около 60% най-големият победител от изборите е популистското и евроскептично движение "Пет звезди", основано от комика Бепе Грило. Лидерът на партията Луджи ди Майо вече оглавява първа самостоятелна политическа сила, след като партията получава между 30.5% - 32%.
Припомняме, преди вота лидерът на партия, изповядваща популистка идеология, заяви, че няма да се коалира с никого. Според мнозина успехът на партията се дължи на всеобщата вълна на недоволство, свързана с икономическото неразположение и тревогите в страната по отношение на миграцията.

Десният блок води на изборите в Италия

Десният блок води на изборите в Италия

Северната лига на Салвини, „Форца Италия“ на Берлускони и „Италиански братя“...

Най-голяма е загубата за левицата - от 40% подкрепа на изборите през 2014 година, вчера Демократическата партия на бившия премиер Матео Ренци записа едва 19%.
Според социолозите и анализаторите голяма част от електората на партията на Ренци просто не са гласували - нито за неговата партия, нито за "Пет звезди".
Във тази връзка министърът на земеделието и горите Маурицио Мартина заяви, че това е огромно и явно поражение левите. "Това е много негативен резултат за нас", коментира той.

След категоричната загуба на изборите Матео Ренци заяви, че ще подаде оставка като лидер на Демократическата партия.

Десноцентристката коалиция, съставена от "Форца, Италия" на 81-годишния бивш премиер на страната Силвио Берлускони, "Северната лига" на Матео Салвини и "Италиански братя" на Джорджа Мелони, най-вероятно ще събере най-голям резултат и най-много места в долната камара - около 36 - 37%.
Резултатите на партията са под очакваните стойности. Прави впечатление, че евроскептиците от "Северната лига" задминават "Форца" на Берлускони - партията на Матео Салвини е получила около 18.5%, а тази на Берлускони - около 14%.
Припомняме, ако коалицията спечели, следва спрямо "джентълменското споразумение" между Берлускони и Салвини партията с по-голям резултат да избере следващия премиер на страната. Берлускони няма право да поеме премиерския стол лично заради данъчно осъждане. Той обаче покани председателя на Европейския парламент Антонио Таяни да заеме министър-председателското място, предаде The Guardian. Таяни прие това предложение.

Таяни прие поканата на Берлускони за премиер на Италия

Таяни прие поканата на Берлускони за премиер на Италия

Благодаря на президента Берлускони за акта му на уважение към мен

С тези резултати съставянето на правителство в Италия може да отнеме седмици или месеци преговори за изграждане на коалиция. В страната вече се говори и за провеждането на нови избори, но това в никакъв случай няма да гарантира по-различни и категорични резултати, твърдят анализатори. Очаква се президентът на Италия Серджо Матарела да проведе консултации със политическите сили, след свикването на новия парламент на 23 март.

Според предварителните резултати от вътрешното министерство на Италия около 50% от италианците, които подадоха своя глас на националните избори в страната, са подкрепили популистите и техните партии, съобщи "Ройтерс".

Най-вероятният победител на изборите е деснодентристката коалиция, съставена от "Форца, Италия" на 81-годишния бивш премиер на страната Силвио Берлускони. Въпреки това обаче както по всичко личи страната ще има "висящ парламент".

Политическите трусове в големите европейски икономики оказват силни влияние върху борсата. След като стана ясно, че след 5 месеца политическа криза в Германия ще има голяма коалиция, се регистрира ръст на индексите на еврото.

Заради резултатите от изборите в Италия обаче показателите на еврото спадат, съобщава The Guardian. Причината - категоричния резултат за популистите и евроскепци на Луджи ди Майо. Това е ясен знак за предстояща криза, очаква се продължителен период на политическа нестабилност в Италия. Италианските правителствени облигации поевтиняха.