Преди края на годината гражданите на Северна Македония, Албания и Сърбия трябва да имат възможност за свободно пътуване между трите държави само с лични карти. Трите държави подготвят мерки за улесняване движението на хора и стоки в региона, а също и за привличане на чуждестранни инвестиции.

САЩ измества ЕС от Западните Балкани и обединява региона

САЩ измества ЕС от Западните Балкани и обединява региона

"Неуспехът на ЕС да постигне консенсус е толкова разочароващ"

Първите стъпки бяха обявени след среща между премиера на Албания Еди Рама, премиера на Северна Македония Зоран Заев и президента на Сърбия Александър Вучич в Охрид в събота вечерта, съобщават медии.

Трите държави се опитват да създадат "малък Шенген".

Тримата регионални лидери одобриха декларация за сътрудничество.

Албания не иска "малък Шенген", ако не е с Косово

Албания не иска "малък Шенген", ако не е с Косово

Това условие не подлежи на преговори

Вучич коментира пред сръбски медии, че преди края на годината гражданите на трите държави трябва да могат да пътуват само с лични карти. Също е договорено взаимно признаване на разрешителните за работа, което потенциално, според сръбския лидер, може да привлече потенциални инвеститори.

Заев, Рама и Вучич ще представят идеите си пред представителите на Черна гора и Босна и Херцеговина на среща на Западните Балкани днес.

Президентът на Косово Хашим Тачи също е поканен, но той отмени участието си. Според Тачи регионалната инициатива е безсмислена, докато страната му не бъде призната от Сърбия и Босна и Херцеговина.

Заев, Рама и Вучич проведоха среща преди месец в Нови Сад, следващата среща е планирана за 21 декември в Албания.

Сърбия прави "малък Шенген" с Албания и и Северна Македония

Сърбия прави "малък Шенген" с Албания и и Северна Македония

Вучич вече е говорил с Еди Рама и Зоран Заев