Северна Македония вече има служебно правителство с премиер Оливер Спасовски, което ще управлява страната през следващите месеци. То трябва да подготви предсрочните избори, които ще се проведат на 12 април и ще остане на власт, докато бъде избран нов кабинет, предаде Meta.mk. 

Това стана ясно след проведеното в петък вечерта гласуване в парламента. Новото правителство, което е съставено от министри от управляващите, и от опозицията, получи 101 гласа "за" и нито един "против".

Спасовски каза в речта си след гласуването, че страната е в много важен период и очаква всички институции да работят безпрепятствено.

"Сега е време, в което трябва да се проведат честни и демократични избори. Време е за започване на преговори за присъединяване към ЕС", каза той.

Оливер Спасовски получи мандат за служебно правителство на Северна Македония

Оливер Спасовски получи мандат за служебно правителство на Северна Македония

В полунощ парламентът ще гласува новите министри

Припомняме, че по-рано в петък президентът на Северна Македония Стево Пендаровски връчи днес мандата за съставяне на служебно правителство на Оливер Спасовски.

Назначаването на досегашния вътрешен министър за служебен премиер бе очакван ход.

Спасовски беше едно от предложенията на висшите партийни органи на СДСМ за премиер в служебното правителство, одобрен и от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

В края на 2019 година стана ясно, че той е готов да поеме управлението.

Преди това премиерът Зоран Заев подписа оставката си и парламентът я гласува.

Зоран Заев подписа оставката си

Зоран Заев подписа оставката си

На 12 април ще се проведат предсрочни избори

Заев поиска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори след отказа на ЕС да започне преговори със Скопие за присъединяване към Общността.

Според Заев, решението на ЕС е историческа грешка.