Хакери от Северна Корея са започнали да разбиват защитите на чужди компютри по света и да ги използват, за да копаят криптовалута, след като Пхенян продължава да търси свежи средства заради по-тежките международни санкции, пише Bloomberg, предаде Money.bg. 

Хакери, познати под името Andariel, са успели да пробият сървър в Южна Корея, собственост на местна компания, и да "изкопаят" около 70 монети Monero на стойност около 25 000 долара към 29 декември, каза Куак Кионг-жу, който води анализаторски екип в правителствения Институт за финансова сигурност.

Случаят подчертава растящия интерес на хакерите към дигиталните валути, които се превръщат в източник на приходи за режима на Ким Чен-ун. Северна Корея продължава да търси нови средства, след като светът затегна санкциите и ограничи доставките на петрол, въвеждайки и други търговски ограничения.

Хакерите може да са успели да превземат и други компютри и изглежда предпочитат Monero, тъй като тази криптовалута е фокусирана върху анонимността и е по-лесна за криене и пране от bitcoin, добави експертът.

Криптовалутатите се копаят, като компютърът изчислява сложни математически проблеми. В днешни дни това вече изисква машини с висока мощност - каквито само корпорациите ползват. Не всички от тях обаче имат необходимите киберзащитити.

През декември криптоборсата Youbit също затвори, след като бе атакувана. Случаят отново е свързван с хакери от Северна Корея. САЩ също обвиниха Пхенян за скорошната атака WannaCry, която заключи файловете на стотици хиляди компютри по света и поиска откуп в bitcoin.

САЩ обвиняват Северна Корея за вируса „Уонакрай”

САЩ обвиняват Северна Корея за вируса „Уонакрай”

Босърт поясни, че САЩ публично ще обявят, че вирусът е дело на КНДР

Голяма част от атаките, извършени от Северна Корея през последната година, се фокусират върху източването на средства, отколкото към разкриването на държавни тайни, казват анализаторски групи. Очаква се и през 2018 г. тенденцията да продължи, тъй като ООН ще предприеме още санкции, за да намали достъпа до свежи средства, с които Северна Корея плаща за ядрената си програма.

КНДР хакна борса за цифрова валута в Южна Корея

КНДР хакна борса за цифрова валута в Южна Корея

Най-малко 7 милиона долара в криптовалута са откраднати