Всички ученици в началните и средните училища в китайската столица Пекин се връщат в класните стаи от понеделник, след като през последните дни е отчетен спад на случаите на коронавирус, съобщава "Ройтерс".

Детските градини ще подновят работа от 4 юли.

Пекин затвори училищата в началото на май и учениците преминаха към дистанционно обучение на фона на резкия скок на случаите на COVID-19. На учениците от последна година в средните училища беше позволено да се върнат към присъствени занятия на 2 юни.

Провежданите извън училищата спортни занятия за младежите пък могат да бъдат подновени от 27 юни в районите, където в продължение на седем поредни дни няма случаи на заразяване. Това обаче не важи за занятията, провеждани в подземни помещения на жилищни сгради, а броят на участниците в тях трябва да е ограничен до 75% от нормалния капацитет. Присъстващите трябва да представят и отрицателен тест за COVID-19, направен през последните 72 часа.

Китай се бори с нови огнища на коронавирус

Китай се бори с нови огнища на коронавирус

В Шанхай бяха разпоредени масови тестове за жителите

Пекин е сред градовете в Китай, въвели строги ограничения, за да попречат на разпространението на вълната от Омикрон от март до май. Това доведе до спад на броя на случаите, но нанесе тежък удар на икономиката.

Шанхай, който премина през двумесечен локдаун, отменен на 1 юни, пък обяви, че за последното денонощие не е установен нито един случай на заразяване - за пръв път от 23 февруари.

Местните власти продължават да провежда масови PCR тестове на 25-те милиона жители всеки уикенд до края на месеца, а храненето на закрити обществени места остава забранено в по-голямата част на града.

Шанхай отново въвежда частичен локдаун

Шанхай отново въвежда частичен локдаун

Започва масово COVID тестване в 2-милионен квартал в града