Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Европейският съюз трябва да разшири стратегическите си способности, за да действа автономно, що се отнася до сигурността и икономиката.

Мишел отбеляза, че ЕС планира да намали зависимостта си от други страни и "да постигне устойчивост в области като енергетика, цифрови технологии, киберсигурност, индустриална политика, търговия и укрепване на единния пазар". Европейският съвет ще разгледа тези въпроси от октомври. 

В същото време Мишел заяви, че ЕС ще разработи нова съвместна политическа декларация с НАТО преди срещата на върха на последната през юни 2022 г.

Борел: Отношенията ЕС-САЩ трябва да бъдат по-стабилни

Борел: Отношенията ЕС-САЩ трябва да бъдат по-стабилни

АУКУС "е сигнал за събуждане", промените в американското общество "ще повлияят на ролята на САЩ в света"

Лидерите на Европейския съюз трябва да демонстрират "колективна интелигентност", докато обмислят стратегия за справяне с възхода на Китай, кризата в Афганистан и проблемите в съседите на Европа, заяви Мишел.

"Всички видяхме какво се е случило в Афганистан, какво се е случило в Индо-Тихоокеанския регион, какво се случи с Китай", каза Мишел, позовавайки се на последните геополитически огнища. 

"Нашето единство е много силен актив, многостранният подход е ДНК на Европейския съюз", добави Мишел.

"ЕС е отворен за света и отхвърля протекционизма. Ние се ангажираме да работим с нашите съюзници и съмишленици, по-специално със САЩ и в рамките на НАТО, което е крайъгълният камък на нашата сигурност. Нашето единство е нашият основен актив. Работейки заедно, ние използваме силните си страни", каза той, подчертавайки, че "като се учи от последните кризи, ЕС възнамерява да засили своите силни страни и устойчивост чрез намаляване на критичната зависимост".

"Ще преследваме и собствените си интереси, по-специално по отношение на Китай, който считаме за конкурент, партньор и системен конкурент".

Мишел каза, че ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел ще представи през ноември проект на нова европейска концепция за сигурност "Стратегически компас на ЕС". "Ще се върнем към този въпрос през декември. Ще го одобрим през март на следващия ни Европейски съвет по отбрана. Междувременно ще продължим напред в различни съществуващи области в областта на отбраната и сигурността", каза той.

Столтенберг: Трансатлантическото единство е по-важно от когато и да било

Столтенберг: Трансатлантическото единство е по-важно от когато и да било

Русия няма думата за членството на Украйна и Грузия…