По време на речта си пред Общото събрание на ООН Шарл Мишел, президентът на Европейския съвет, коментира в петък, че Кремъл се бори срещу въображаем враг, тъй като Западът не иска война и конфликт с Москва.

Той обвини Москва в "хибридна война", насилие и "отровни лъжи" и други военни престъпления, заявявайки, че ООН винаги е подкрепяла слагането на край на ужаса по света.

Мишел каза, че Кремъл се опитва да мобилизира света срещу своя "въображаем враг", добавяйки, че Москва също е виновна за проблемите с храните и подчертава, че трябва да деблокира пристанищата.

Той нарече политиката на Кремъл "империализъм", позовавайки се на нея като на основата на тази война, която е насочена към Киев и нарушава международното право.

Мишел каза още, че Москва използва атомната централа в Запорожие като своя военна база и осъди ядрените й заплахи.

Той подчерта значението на суверенитета в света, отбелязвайки, че живеем в "преломен момент от нашата история" и обвини Русия, че допринася за още по-голяма бедност, тъй като една пета от човечеството вече е в опасност от бедност.

Всяка постоянна държава членка на Съвета за сигурност на ООН, която започне "непровокирана и неоправдана война", имайки предвид атаката на Русия срещу Украйна, трябва да бъде "автоматично" отстранена от органа.

Мишел настоя, че реформата на Съвета за сигурност на ООН е "необходима и спешна", за да се позволи това. Той също така заяви, че правото на вето от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН трябва да се използва като изключение, но вече е станало "правило".

Служителят на ЕС също призова Китай да участва в "колективни усилия" за мир.

Борел: ЕС готви нови санкции заради референдумите

Борел: ЕС готви нови санкции заради референдумите

Мерки срещу руската агресия