Шефът на руската Външноикономическа банка Сергей Горков отказа да отговори на въпросите на Би Би Си за контактите си със зетя на американския президент Доналд Тръмп - Джаред Къшнър.

В кулоарите на Петербургския международен икономически форум кореспондентката Сара Рейнсфорд се опита да получи информация за разговорите между Горков и Къшнър през декември 2016 г., съобщи Би Би Си.

Медията публикува разговора дословно.

Би Би Си: Сергей Николаевич, позволете да задам един прост въпрос: какво обсъждахте през декември с Джаред Къшнър?

Горков: Вече коментирахме това през март.

Би Би Си: Да. Но от Белия дом направиха противоречиво изявление. Можете ли да коментирате това?

Горков: Попитайте Белия дом.

Би Би Си: Обсъждахте ли санкциите?

Горков: Казах ви всичко. Нямам какво да добавя. Имаме много срещи с чужди компании, включително и тук, на форума. Абсолютно нямам какво да добавя. Това е нормална практика.

Би Би Си: Как ще коментирате факта, че от Белия дом заявиха, че той (Къшнър - б.р.) е бил член на екипа на Тръмп?

Горков: Без коментари. Вече казахме всичко.

И зетят на Тръмп се е срещал с руския посланик, признаха от Белия дом

И зетят на Тръмп се е срещал с руския посланик, признаха от Белия дом

През декември, в Trump Tower...

На въпрос на кореспондентката дали Къшнър е искал чрез него да се свърже с президента на Русия Владимир Путин, Горков се усмихва и отговаря "Казахме всичко. Благодаря."

През март в. "New York Times" съобщи, че през декември Къшнър, заедно с Майкъл Флин, който по-късно стана съветник на Тръмп по сигурността, се е срещал с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк. В публикацията се посочваше, че по настояване на Кисляк зетят на Тръмп лично се е срещнал с Горков. Фактът, че е проведена такава среща, беше признат, както от Белия дом, така и от Външноикономическата банка.

Секретен канал за комуникации между Белия дом и Москва

Секретен канал за комуникации между Белия дом и Москва

Тръмп да предаде всички документи

От пресслужбата на руската банка заявиха, че управата й е провела срещи с представители на най-големите банки и деловите кръгове в САЩ, включително със зетя на Тръмп, във формат road show, във връзка с новата стратегия за развитие на руската държавна корпорация.

Това обаче влезе в противоречие с изявлението на Белия дом, че Къшнър е присъствал на срещата не като бизнесмен, а като член на екипа на Тръмп, отговарящ за чуждестранните контакти.

За Флин разкритията за контактите му с руския посланик завършиха с оттеглянето му от поста на съветник по сигурността.