Бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност - Майкъл Флин, и зетят на държавния глава - Джаред Къшнър, заедно са се срещали с руския посланик в САЩ Срегей Кисляк, предадоха информационните агенции.

Това е станало през декември миналата година, преди встъпването на Тръмп в длъжност, призна представителката на Белия дом Хоуп Хикс, цитирана от "Ню Йорк таймс".

По думите й, срещата се е състояла в Ню Йорк, в Trump Tower, и е продължила около 20 минути.

Според Хикс, двамата сподвижници на Тръм са обсъждали с представителя на Кремъл отношенията като цяло и установяването на канал за комуникация.

Майкъл Флин подаде оставка като съветник на Тръмп

Майкъл Флин подаде оставка като съветник на Тръмп

Заради контактите му с руския посланик...

По-рано президентският съветник Майкъл Флин напусна поста си заради разкритията за контактите му с руския посланик.

Аналогичен скандал избухна и около назначения от Тръмп главен прокурор - Джеф Сешънс, който заради комуникацията си с Кисляк беше принуден да се оттегли от разследването на руската намеса в американските президентски избори.

Главният прокурор на САЩ няма да разследва руската намеса

Главният прокурор на САЩ няма да разследва руската намеса

Подобни причини доведоха до оставката на Майкъл Флин

Припомняме, първоначално Сешънс отричаше, че е имал контакти с Кисляк.

Главният прокурор на САЩ обяви за лъжа твърденията, че се е срещал с руснаци

Главният прокурор на САЩ обяви за лъжа твърденията, че се е срещал с руснаци

Никога не бил обсъждал въпроси покрай изборите с руснаци

За разлика от тях, Къшнър се е срещнал с посланика след изборите, макар и преди встъпването на новия президентски екип в правомощията му. "Ню Йорк таймс" посочва, че контактите между екипа на избрания за президент и чуждестранни представители не са нещо необичайно.

Наблюдателите обаче отбелязват, че всеки контакт между хора от щаба на Тръмп и руските власти ще се разглежда внимателно с оглед на разследването на ФБР за намеса на Москва в американските избори - в подкрепа на Тръмп, както и за възможното участие на членове на президентския екип в опорочаване на кампанията.

Може да се окаже, че срещата през декември между Кисляк, Флин и Къшнър е с голяма значимост, тъй като точно тогава администрацията на президента Барак Обама подготвяше нов пакет от санкции срещу Русия и публично обвини Кремъл за хакерските атаки, насочени към манипулиране на изборите.