Производителят на самолети Airbus предупреди, че авиционната индустрия може да не се възстанови от кризата с коронавируса в продължение на пет години, пише "Гардиън".

Изпълнителният директор на производителя Гийом Фюри предупреди, че може да отнеме "3-5 години" възстановяване до нивата преди кризата.

Airbus спира производството в заводи в САЩ и Германия

Airbus спира производството в заводи в САЩ и Германия

Мерки на компанията

"Ние сега сме в средата на най-голямата криза в историята на авиокосмическата индустрия", подчерта той.

Пандемията предизвика хаос в авиоиндустрията. British Airways, голям клиент на Airbus, обяви във вторник вечерта, че има планове да затвори 12 000 работни места или почти 1/3 от всички.

Европейският авиационен гигант Airbus съобщи, че през първата четвърт на годината нетните загуби са в размер на 481 милиона евро, информира АФП. За същия период на миналата година Airbus отчете 40 милиона евро печалба. Приходите паднаха с 15,2% до 10,6 милиарда евро.

През първите три месеца на годината Airbus не е успял да достави повече от 60 самолета на клиенти заради карантините мерки. Това число се очаква да расте, докато самолетните компании преговарят за забавяне на поръчките в опит да намалят финансовия натиск.