Ръководителят на звеното за външно разузнаване на Дания Ларс Финдсен е задържан под стража заради изтичане на строго класифицирана информация. Това съобщи в понеделник местната обществена телевизия DR, цитирана от Ройтерс.

Четирима настоящи и бивши служители на двете разузнавателни служби на Дания бяха задържани през декември за теча. Финдсен е единственият, който остава в ареста, докато трае разследването.

Новината стана известна по време на съдебно заседание в понеделник, когато беше отменена забраната за публикуване на информация по делото.

"Искам обвиненията да бъдат смъкнати и пледирам, че не съм виновен. Всичко това е направо ненормално", каза Финдсен пред репортери на изслушването.

Делото, за което властите в Дания са оповестили много малко информация, се води при закрити врата, което означава, че точните обвинения и естеството на изтеклата информация не са известни публично.

Според телевизия DR, която се позовава на неназовани източници, процесът е за изтичане на класифицирана информация към датски медии.

През 2020 г. медията съобщи, че Датската разузнавателна служба за отбрана е споделила необработени данни с Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, което означава, че АНС може да е имала достъп до лични данни и частни комуникации на датски граждани.

Дания е помагала на САЩ да шпионира европейски политици

Дания е помагала на САЩ да шпионира европейски политици

Това показва доклад на датското военно разузнаване за периода от 2012 до 2014 г.

Миналата година няколко други местни медии публикуваха доклади за дейността на датското разузнаване въз основа на поверителна информация.

Не е ясно колко дълго ще продължи настоящото задържане на Ларс Финдсен. Прокуратурата в Дания отказа да коментира случая.