Датските тайни служби са помагали на Агенцията за национална сигурност на САЩ да шпионира европейски политици, включително германския канцлер Ангела Меркел. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на доклад на датското военно разузнаване за периода от 2012 г. до 2014 г.

Според доклада, данни са събирани за представители на Германия, Франция, Швеция и Норвегия.

Сходни твърдения се появиха и през 2013 г., когато бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън заяви, че Агенцията за национална сигурност подслушва телефона на германския канцлер. Въпреки че от Белия дом не отрекоха категорично твърдението, увериха, че Меркел не е била подслушвана и няма да бъде в бъдеще.

Китай: Отдавна САЩ систематично и целенасочено подслушват и крадат информация

Китай: Отдавна САЩ систематично и целенасочено подслушват и крадат информация

"САЩ да коментират собственото си поведение, Китай и Африка са добри приятели"

В новия доклад се посочва, че американската Агенция за национална сигурност е имала достъп до текстови съобщения и телефонни разговори на редица видни личности посредством подслушване чрез датски интернет оператори в сътрудничество с датските служби.

Създадената мрежа е била с кодовото име "Операция Папур" (Operation Dunhammer).

Освен германският канцлер Ангела Меркел, обект на подслушване са били също тогавашният германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и лидерът на опозицията по това време Пеер Щайнбрюк.

Датският министър на отбраната Трине Брамсен е категорична, че "системното подслушване на близки съюзници е неприемливо".

Защо Америка трябва да шпионира Европа

Защо Америка трябва да шпионира Европа

След новите разкрития Едуард Сноудън обвини американския президент Джо Байдън, че "за пръв път е дълбоко замесен в този скандал". Причината е, че настоящият президент е бил вицепрезидент на САЩ по времето, когато се е извършвало наблюдението.

В Туитър Сноудън настоя за изрично изискване за пълно публично оповестяване не само от Дания, но и от техния старши партньор.

През 2013 г. Сноудън, бивш служител на Централната разузнавателна агенция на САЩ, разкри подробности за обширен интернет и телефонен шпионаж от американското разузнаване. След това Вашингтон го обвини в кражба на държавно имущество, неразрешено предаване на информация за националната отбрана и умишлено предаване на класифицирани разузнавателни съобщения. Наложи се Сноудън да потърси убежище в Русия.

Преди доказателствата, изложени от него, висши служители на американското разузнаване уверяваха, че Агенцията за национална сигурност на САЩ никога не е събирала целенасочено данни от лични телефонни разговори.