Емили О'Райли, oмбудсманът на Европейския съюз, е призовала председателя на Европейската централна банка Марио Драги да се откаже от членството си в таен клуб на корпоративни банки след публикуването на разкрития, че групата може да влияе върху ключови политики, пише "Гардиън".

След едногодишно разследване Драги е бил информиран от Емили О'Райли, че тесните отношения с базираната във Вашингтон група G30 заплашват репутацията на банката, въпреки че той уверява противоположното.

По време на разследването е установено кой членува в клуба, в който има 2 жени от 33 членове.

Единственият известен в публичното пространство е председателят на клуба Яков Френкел, който е председател на JPMorgan Chase International. "Ройтерс" съобщава, че гуверньорът на Банката на Англия Марк Карни също членува в елитния клуб.

Емили О'Райли подчертава, че срещите и съдържанието на разговорите в рамките на клуба са тайни и липсва прозрачност. Тя призовава на всички бъдещи президенти на ЕЦБ да се забрани да членуват в клуба, който преди е бил наричан Консултативна група за международна икономика и валутни дела.

Искането на омбудсмана е в отговор на оплакване на базираната в Брюксел неправителствена организация Corporate Europe Observatory, която твърди, че тесните контакти на Драги с G30 са в разрез с кодекса за поведение на ЕЦБ.

По време на председателството на банката Драги, италиански икономист, който преди това е работил за Goldman Sachs, е присъствал на четири срещи на G30, които са проведени през 2012 г., 2013 г. и две през 2015 г.

Според Емили О"Райли срещите между ЕЦБ и G30 трябва да бъдат публични.