Председателят на кампанията на Доналд Тръмп е помогнал на проруска управляваща партия в Украйна тайно да плати най-малко 2,2 милиона долара на две известни лобистки фирми във Вашингтон през 2012 година. Това е направено така, че чуждестранната политическа партия в сянка да се опитва да влияе върху американската политика.

Това съобщава АП, позовавайки се на източници, които пряко са свързани със случая. Информацията излиза на фона на критиките, че Тръмп има връзки с руския президент Владимир Путин. Също хвърля нова светлина върху практиките на председателя на кампанията Пол Манафорт.

Според федералното законодателство американски лобисти трябва публично да декларират дали те представляват чуждестранни лидери или техни политически партии и да предоставят подробна информация за действията им на правосъдното министерство. При нарушение виновните могат да получат до 5 години затвор и глоба до 250 хиляди долара.

Манафорт и бизнес сътрудникът Рик Гейтс, друг топ стратег в кампанията на Тръмп, са работили през 2012 година от името на украинската партия на бившия президент Виктор Янукович. През този период двамата са били консултанти на украинската партия. Гейтс също подпомагал неправителствена организация, свързана с Янукович, която наела лобистките фирми Podesta Group Inc. и Mercury LLC.

Организацията, Европейски център за модерна Украйна, е била управлявана от борд, в който първоначално са участвали депутати от партията на бившия украински държавен глава. Впоследствие организацията платила най-малко 2,2 милиона долара на лобиските фирми да подкрепят позиции в съответствие с тези на правителството на Янукович. Това лобиране включва омаловажаване необходимостта от решение на Конгреса за оказване на натиск върху украинския лидер за освобождаването на политически съперник от затвора. Лобистките фирми продължили работата малко и след бягството на Янукович от Украйна през февруари 2014 година.

Самият Гейтс заяви пред АП, че той и Манафорт са свързали фирмите с европейския център и са консултирали фирмите за украинските политики. Той определи действията като законни.

„Франс прес” отбелязва, че в понеделник Националното бюро за борба с корупцията в Украйна е потвърдило, че партията на Янукович е дала 12,7 милиона долара на Манафорт между 2007 и 2012 година.