Влошена е актуалната ситуация за сигурността. В миналото имахме един враг и се конфронтирахме с една сила. Сега е малко по-различно. Заплахите и предизвикателствата идват и от Черно море и действително ситуацията малко започва да напомня на Студената война.
Това коментира пред БНТ президентът на Асоциацията на Атлантическия договор Фабрицио Лучоли.

Членството на България в НАТО допринася за затвърждаване на солидарността, категоричен е Лучоли. Той е в България за участие в международната конференция "15 години България в НАТО. Алиансът на 70 г. и неговото бъдеще".

В същото време възможностите за овладяване и управление на кризите са много по-големи. Може би най-голямата опасност се крие в нашите собствени общества. Има сили, които в момента се опитват да подкопаят нашия демократичен процес, добави Лучоли.

По думите му единството е една от основните ценности, които трябва да излъчваме. Правото на свободен изказ, законност, демократичност са трите стълба, на които се базира нашата свобода. Това послание, което изпращаме, трябва да бъде много ясно не само за Русия, но и за всички, допълни Лучоли.

Припомняме, Асоциацията на Атлантическия договор е създадена през 1954 г. като мозъчен тръст на НАТО. В нея членуват 37 национални клуба. С участието на дипломати, военни, представители на отбранителната индустрия и на академичните и научни среди, АТА участва в разработването на трансатлантическа политика в областта на сигурността и отбраната.

През 1996 г. българският Атлантически клуб стана първият член на АТА от държава извън НАТО, а Соломон Паси беше първият президент на АТА, избран държава, която не е член на НАТО.

През 1997 г. България беше първата държава извън Пакта, която домакинства на Генералната асамблея на АТА, припомнят от АКБ.

През декември 2017 г. Елена Поптодорова бе избрана за вицепрезидент на АТА.

Захариева иска разширяването на НАТО да продължи

Захариева иска разширяването на НАТО да продължи

Американският посланик е вдъхновен от отношенията България-САЩ