България е достоен съюзник в НАТО, най-успешният отбранителен и политически съюз, чието разширяване не бива да спира, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на международната конференция "15 години България в НАТО. Алиансът на 70 г. и неговото бъдеще", организирана от Министерството на външните работи, Дипломатическия институт към министъра на външните работи, Министерството на отбраната и Атлантическия клуб в България.

Захариева подчертава, ролята на НАТО не само като отбранителен съюз, но и като съюз на държави, които споделят еднакви демократични ценности.

Юбилейната среща на НАТО свърши: Днес съюзът е по-силен от всякога

Юбилейната среща на НАТО свърши: Днес съюзът е по-силен от всякога

Нашите ценности правят НАТО още по-силна

"Въпреки, че понякога имаме различия, тогава, когато споделяме и продължаваме да споделяме едни и същи ценности, този съюз няма как да бъде разрушен", заяви външният ни министър.

Тя изтъкна, че вече 70 години, откакто е създаден алиансът, няма военни действия в нито един от съюзниците в НАТО.

"70 години този съюз успява да опази демократичните ценности в НАТО. И не само това - алиансът има партньорства с 40 държави, с които изпълнява общи мисии и най-вече подпомага тези държави по пътя на реформите", допълва тя.

Захарова поздрави НАТО: Не се увличайте в обсесивни фобии

Захарова поздрави НАТО: Не се увличайте в обсесивни фобии

"Миролюбивостта, както знаете, е отличителна черта на нашите американски партньори, една добра традиция", коментира тя

Вицепремиерът подчерта, че България изпълнява всички ангажименти като съюзник в НАТО.

Захариева приветства процеса на приемане на Република Северна Македония в НАТО и подчерта, че разширяването на алианса не трябва да спира.

"Не бива никой да бъде държан извън НАТО само, защото има съсед. Нека да продължим да помагаме на държавите, които се стремят да станат част от този съюз", добяви тя.

Тя даде за пример Грузия, която е извършила много реформи по пътя си за членство в НАТО.

"Крайно време е съюзниците да вземат решение за активизиране на плана й за членство", заяви българския външен министър.

Захариева: Да върнем Русия към спазването на международното право

Захариева: Да върнем Русия към спазването на международното право

Не се предвиждат допълнителни ангажименти спрямо България...

Външният ни министър открои и основните предизвикателства пред международната сигурност - нарушения на международното право, поставянето на риск структурата на контрол на въоръжаването чрез нарушаването на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, кибер-заплахи, тероризъм, незаконна миграция.

"Единственият начин истински да противостоим на хибридните заплахи, на фалшивите новини, които целят да застрашават демократичния ред, е да изградим устойчивост в населението срещу тези новини. Начинът за това е чрез възпитанието на младите хора", обяснява Захариева.

В този смисъл тя изтъкна инициативата на Министерството на външните работи "Ние сме НАТО", в която участват младежи - студенти и ученици, в ролята на младежки посланици на НАТО .

Руският парламент предупреди, че чужди кораби до Керч рискуват война

Руският парламент предупреди, че чужди кораби до Керч рискуват война

НАТО заплашва сигурността на Европа и света, всички държави-членки, без изключение

Помощник генералния секретар на НАТО Антонио Мисироли, който участва в конференцията, приветства усилията на България като съюзник в алианса за запазване сигурността в Черно море, водещата роля на страната ни за подкрепа на евро-атлантическия път на Северна Македония, Украйна и Грузия, както и участието на България в мисии на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак.

"НАТО работи за износ на стабилност и София допринася в това отношение", заяви Антонио Мисироли.

Американският посланик Ерик Рубин заяви, че е вдъхновен от напредъка в развитието на българо-американските отношения по въпросите на сигурността в рамките на НАТО.

Паси отново иска бази с ядрено оръжие в България и на Балканите

Паси отново иска бази с ядрено оръжие в България и на Балканите

А НАТО да се стреми към глобално влияние

"Тази година ще отбележим и юбилей от нашите двустранни отношения. Досега България е получила 200 млн. долара помощ от САЩ в областта на сигурността", коментира той.

"Тази година около 60 български представители от различни административни структури ще бъдат на обучение в САЩ, както в рамките на НАТО, така и в рамките на нашите двустранни отношения", добави Рубин.

Той благодари на Екатерина Захариева за успешно проведените разговори по време на посещението й във Вашингтон.

Каракачанов коментира НАТО, ЕС, Русия, бази и изтребители пред ТАСС

Каракачанов коментира НАТО, ЕС, Русия, бази и изтребители пред ТАСС

Иска всички да си сътрудничат, в света има много огнища на напрежение