Шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард отива на съд във Франция във връзка с превеждане на 400 милиона евро на бизнесмена Бернар Тапи. Това постанови френски апелативен съд, цитиран от световни агенции.

Съдът отхвърли обжалване на Лагард срещу съдебно решение от декември 2015 година да започне процес срещу ръководителя на МВФ в Cour de Justice de la Repulique – специализиран съд, който съди министри за престъпления.

Тя е обвинена в небрежност, след като е дала на Тапи 404 милиона евро през 2008 година, когато е била министър на финансите. Сега Лагард се очаква да се яви пред специализирания съд.

Тапи, бивш собственик на френски футболен отбор, спечели 403 милиона долара през 2008 година в съдебен случай срещу френската обществена банка Crédit Lyonnais, след като той заяви, че банката е занижила дела му в Adidas. Лагард се е разписала под документите за изплащането на сумата, докато е била министър на финансите на Франция по това време.

Разследващи съдии установиха по-късно, че паричният превод е „измама”, след като беше разкрито, че един от адвокатите на Тапи има връзки с един от съдиите.

Лагард може да отнесе до 1 година затвор и глоба от 15 хиляди евро.