Русия има "последен шанс" да започне отново да се придържа към Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. Това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ДПА.

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор
Обновена

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор

САЩ ще прекратят задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег

Германската медия отбелязва, че НАТО е в критична ситуация заради заплаха от ядрено напрежение с Русия във връзка със спора за крилата ракета. Вероятно през следващите месеци пред Алианса ще възникнат трудни въпроси на фона на напрежението с Русия за ракетата 9M729 (или SSC-8).

Столтенберг говори за изминалата 2018 г. и за бъдещите предизвикателства пред НАТО.

По думите му през миналата година Алиансът е засилил бойната си готовност и борбата срещу тероризма, а също така е увеличил инвестициите в отбраната.

Няма да спекулирам каква е вероятността Русия да започне отново да се придържа към договора. Важното нещо е, че сега Русия има последен шанс. Ако Русия не изпълнява договора, ние ще сме изправени пред голям проблем, защото Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват ще бъде прекратен, предупреди той.

САЩ тласкат света към безконтролна въоръжена надпревара, предупреди Москва

САЩ тласкат света към безконтролна въоръжена надпревара, предупреди Москва

Предприетият от Вашингтон курс към разбиване на архитектурата

Столтенберг увери, че няма нови ракети на САЩ в Европа, но има нови руски ракети и поради тази причина договорът е поставен под риск.

Ракетата SSC-8 е мобилна, трудна за засичане, способна да носи ядрена глава, намалява времето за предупреждение и може да достигне до европейските градове. И като прави това Русия понижава прага при използване на ядрени оръжия, подчерта генералният секретар.

Запитан НАТО как може да отговори и дали противоракетната система на Алианса е достатъчна, Столтенберг отговори, че има много потенциални начини за отговор, но няма да разкрие подробности, за да не усложни вече усложнената ситуация.

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Не се разкриват подробности

Сега се нуждаем от внимателна оценка на последиците, анализ на различни варианти и след това НАТО ще реши какъв да бъде отговорът, добави той.

Трябва да отговорим, ако Русия продължи да нарушава договора. Отново, основният приоритет е Русия да се върне към прилагането на договора, поясни генералният секретар.

На въпрос може ли да изключи вероятността САЩ да разположат ядрени ракети в Европа на базата на двустранни споразумения, а не след решение на НАТО, Столтенберг отговори, че това не е най-важният въпрос в момента, приоритетът е Русия да се върне в договора.

Той припомни, че Германия и всички други европейски държави не са част от договора, но "тук става въпрос за Европа, защото руските ракети могат да достигнат само до Европа. И като правят това те подсилват идеята за някакъв вид ограничена ядрена война в Европа. Това е една от причините защо тези ракети са опасни".

Стлотенберг е убеден, че трябва да се търси диалог и по-добри отношения с Рисия.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).