Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще даде голям тласък на преговори за разоръжаване, които ще покриват почти всички ядрени и конвенционални оръжия, но САЩ са против подобна смела инициатива.

Това разкриха официални представители и експерти пред "Ройтерс".

Целта на Гутериш е да предотврати нова ядрена надпревара и да върне големите сили на масата за преговори след две десетилетия на патово положение, обяви експерт от Женева, пожелал анонимност, който е запознат с плановете.

Експертът поясни, че генералният секретар също иска да се прекрати безизходицата в преговорите за кибервойните и роботиката, а също така да се започнат разговори относно използването на експлозиви в градски райони и ограничаване на достъпа до най-големия убиец - конвенционалните оръжия.

Шансовете за успех са неясни.

"Ако Гутериш постъпи умно, той може да каже така: "Добре, какво сме постигнали през последните 10 г.", каза Марк Финауд, експерт от Женевския център за политика на сигурност.

Но американски представител заяви пред агенцията, че ядрено разоръжаване е "амбициозна цел", която не може да бъде постигната в близко бъдеще.

"Не смятаме, че е време за смели инициативи, особено в областта на ядрените оръжия", подчерта представителят и добави, че Гутериш също трябва да се отнася внимателно към новите технологии като роботи убийци, известни като "автономни" оръжия.

"Опасявам се, че генералният секретар може да се опита да лекува симптомите, а не причината защо държавите са въоръжени и се превъоръжават", добави американският източник.

Представителят каза още, че публикуваната в петък нова ядрена стратегия на САЩ има за цел подобряване на възможностите за сдържане и конкретно да се увери, че Русия, Китай, КНДР и Иран не могат да сгрешат относно готовността на САЩ да се защити.

Според него проблемът е в политическата воля и във факта, че Русия не е склонна или не е преговорен партньор, на който може да се довериш.

Русия трябва да е наясно, че ще ние ще се държим с тях от позиция на силата. През последните 8 г. имаше възприятие за слабост. Искаме да ги извадим от това заблуждение, изтъкна американският източник.

Гутериш се надява да разкрие инициативата си в Женева в края на февруари, когато външни министри се очаква да присъстват на Съвета на ООН по човешките права и на конференция за разоръжаване.

Начало на инициативата ще бъде поставено през април.